Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
LiceumOgólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie

4 lutego to Światowy Dzień Walki z Rakiem

,który w tym roku obchodzony był po raz czternasty. Więcej informacji na: http://www.puo.pl/aktualnosci/konferencja-prasowa, www.sejm.gov.pl
RAK SZkolna Akademia CHłoniaka MAT
CHŁOŃ CO I JAK – czyli parę słów o chłoniaku
  • Jest to nowotwór układu limfatycznego.
  • Komórki organizmu zaczynają dzielić się i wzrastać bez jakiegokolwiek porządku, co skutkuje tworzeniem się jednego bądź wielu węzłów chłonnych, a tym samym powstaniem raka.
  • Chłoniaki dzielimy na:

a)chłoniaki agresywne – rozwijające się bardzo szybko i wymagające natychmiastowego leczenia;
b)chłoniaki przewlekłe – rozwijające się wolno i nie będące trwale uleczalnymi.
Co roku liczba zachorowań na ten rodzaj nowotworu wzrasta o ok. 5%. Coraz częściej dotyka on ludzi młodych.
Znajduje się w pierwszej dziesiątce najczęściej występujących chorób nowotworowych
Jego objawami są: nagła utrata wagi, duszności, męczący kaszel, wysoka temperatura oraz zlewne poty występujące nocą.

Sukces w walce z chorobą w dużej mierze gwarantuje wczesne rozpoznanie, a co za tym idzie badania profilaktyczne. Aby ustrzec się chłoniaka warto także postarać się o zdrową, urozmaiconą dietę oraz codzienną aktywność fizyczną.
Przyczyny powstawania:
W większości przypadków nie można podać przyczyny, którą można w bezpośredni sposób uznać za czynnik sprawczy rozwoju chłoniaka. Podobnie trudno jest określić przyczyny przyrastającej systematycznie liczby zachorowań na chłoniaki (upatruje się je w przedłużeniu długości życia zarówno kobiet, jak i mężczyzn oraz w coraz większym skażeniu środowiska naturalnego człowieka). Wśród możliwych mechanizmów mogących przyczynić się do wystąpienia chłoniaka zwraca się przede wszystkim uwagę na:
  • zaburzenia regulacji immunologicznej (biorcy alloprzeszczepów szpiku, zespoły niedoborów immunologicznych, schorzenia autoimmunologiczne, infekcje wirusem HIV)
  • infekcje wirusowe (EBV, HTLV-1, HCV)
  • promieniowanie jonizujące
  • przyjmowanie leków immunosupresyjnych
  • ekspozycja na środki chemiczne owado- i grzybobójcze (pestycydy, herbicydy), rozpuszczalniki chemiczne farb, karcinogeny zawarte w dymie tytoniowym
  • infekcje bakteryjne (helicobacter pylori, chlamydia)
  • dieta bogata w tłuszcze i związki azotowe


Wskutek przewlekłego działania wyżej wymienionych czynników, może dochodzić do zmian w układzie genetycznym i do aktywacji onkogenów. Nie można jednak z całą pewnością wskazać, że osoba narażona na w/w czynniki zachoruje na chłoniaka i odwrotnie – chorobę rozpoznaje się u osób, które nie były wcześniej narażone na wskazane szkodliwe czynniki .
Przydatne linki:
http://mamhakanaraka.pl/knowledgebase
http://mamhakanaraka.pl/knowledgebase/videoLessons
http://www.puo.pl/
D.Skura
03.02.2014