Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
LiceumOgólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie

Inauguracja projektu „Jedzmy odpowiedzialnie”

W drodze do certyfikatu Zielonej Flagi



„W kociołkach bigos grzano. W słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.”


Może niejeden z Was zastanawiał się, co ma wspólnego bigos z odpowiedzialnym jedzeniem, bo że ma dużo wspólnego z twórczością Adama Mickiewicza, to wiecie już z lekcji języka polskiego. Wybraliśmy te potrawę na inaugurację projektu „Jedzmy odpowiedzialnie”, która miała miejsce w poniedziałek 28 listopada, z kilku powodów. Po pierwsze, w szkole rozpoczął się Miesiąc Patrona Adama Mickiewicza, którego opis bigosu w Panu Tadeuszu wywołuje same pozytywne skojarzenia. Po drugie, chcieliśmy Was poinformować o realizowanym projekcie, który ma celu zachęcać do podejmowania działań zwiększających świadomość w zakresie odpowiedzialnej konsumpcji żywności, ochrony środowiska naturalnego oraz poprawy warunków życia ludzi na całym świecie. I ten oto bigos, tak sugestywnie opisany w polskiej epopei narodowej, jest właśnie potrawą, która idealnie wpisuje się w definicję odpowiedzialnej konsumpcji: Przygotowany został z różnych mięs, kiszonej i świeżej kapusty, warzyw z przydomowych upraw, a skonsumowany na świeżo z dodatkiem chleba z tradycyjnej piekarni pana Józefa Franczaka. I, co najważniejsze, zrobiliśmy go wspólnie: uczniowie, rodzice i nauczyciele naszego liceum (A. Tęcza, N. Baran, M. Sękowska, K. Perłowska, K. Skura, pani K. Ossowska i pani U. Mendelowska). W tym miejscu bardzo im dziękujemy. Naszym bigosem poczęstowaliśmy także uczniów ze strzyżowskiego gimnazjum, którzy uczestniczyli w szkolnych Potyczkach Mickiewiczowskich.
W projekcie „Jedzmy odpowiedzialnie” biorą udział uczniowie klas: 1B, 1C i 2C, a nasze liceum jest jedną z 50 polskich szkół, które przystąpiły do działań dotyczących zmiany nawyków żywieniowych, zarówno w szkołach, jak i w domach. Nasze działania rozpoczęliśmy od promocji projektu, następnie przeprowadzimy audyt żywnościowy, po którym zaplanujemy dalsze działania. Będziemy promować pojecie odpowiedzialnej konsumpcji żywności, które nie będzie utożsamiane jedynie z dbałością o to, co jest zdrowe, lecz z poczuciem odpowiedzialności za jedzenie tego, co w mniejszym stopniu wpływa na środowisko naturalne oraz społeczeństwo na całym świecie. Na działania projektowe otrzymaliśmy grant w wysokości 400 euro z Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.
Eko-komitet
05.12.2016