Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
LiceumOgólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie

Realizacja projektu Czas na zdrowie w naszej szkole

Od lutego grupa uczniów z klasy 2D pod nazwą Eco-team propagowała zdrowy i  zrównoważony styl życia. Działania zapoczątkowały dwa wykłady pracowników z Uniwersytetu Rzeszowskiego. Temat "Chemia na naszym talerzu" omówiła prof. M. Dżugan (23 marca) a „Czym jest GMO - czy świat może być lepszy dzięki inżynierii genetycznej” dr A. Kwiatkowska (7 kwietnia). W rywalizacji ogólnopolskiej szkół ponadgimnazjalnych za 1 etap Eco-team zajął 16 miejsce na 100 uczestników.

W drugim etapie uczennice promowały min. rajd szkolny Tułacz wiosenny i akcję Polska biega. Tuż przed festynem szkolnym zorganizowany był też konkurs na zdrowe śniadanie. Zgłoszone prace można było oglądać w bibliotece szkolnej i na stronie na facebooku. Zwycięzcami polskiej wersji językowej zostały: Kasia Wojnarowska 2C, Edyta Szteliga 1C i Agnieszka Szczęch 1C, a angielskiej Małgosia Boruta z 1C.    Ukoronowaniem działań teamu w drugim etapie było zorganizowanie w dniach 29 i 30  Szkolnego Festyn Zdrowia. Promocja aktywności fizycznej w ramach festynu odbyła się na dwa sposoby: 29 maja we czwartek nauczyciele uczący na trzeciej lekcji przyprowadzili uczniów do atrium na aktywną długą przerwę. Ciekawe zajęcia – dla wszystkich - poprowadzili nauczyciele wf. Wszyscy mogli pouczyć się salsy przy skocznej, wpadającej w ucho muzyce a następnie uczennica klasy 1C Madzia Ciuba zaprezentowała ćwiczenia rozciągające. Pogoda nie była może najlepsza, ale siła muzyki i dobrej zabawy rozproszyła chmury i deszcz nie zakłócił nam aktywnej przerwy. W piątek 30 maja odbył się Dzień Sportu. Z powodu deszczu odbył się niestety tylko turniej mini-siatkówki. Uczniowie utworzyli trzyosobowe, mieszane zespoły. W rozgrywkach wzięło ponad 60 osób, a mecze obserwowało ponad 100 ; Wszyscy świetnie się bawili. Wyniki: 1 miejsce: Monika Ciuł, Paweł Irzyk i Michał Stodolak, 2 miejsce: Ola Soja, Arek Ziarnik i Mateusz Wójcik, 3 miejsce: Edyta Petka, Michał Moskal i Daniel Półzięć.

Natomiast promocja zdrowej żywności odbyła się 30 maja w auli i przed aulą szkoły. Zaproszeni goście: Państwo dyrektorzy, uczniowie, nauczyciele i rodzice z naszej i sąsiedniej szkoły wzięli udział w spotkaniu z panem M. Wójtowiczem (właścicielem gospodarstwa ekologicznego) na temat żywności ekologicznej. Klasy pierwsze szczególnie zainteresowały informacje na temat uprawy warzyw i owoców. Padało wiele interesujących pytań odnośnie tego zagadnienia. Następnie odbyło się spotkanie z panem Bogdanem Gwiszczem, znanym pszczelarzem, który min. opowiadał o wykorzystaniu pszczelarstwa w celach leczniczych. Na zakończenie wystąpił zespół "Zaborowiacy", który zaprezentował pokaz tańców ludowych jako formę alternatywnego i zdrowego spędzania wolnego czasu. W pokazie w auli szkoły udział wzięło 7 klas ok. 150 osób.

Poczęstunek zdrowej żywności, którą pozyskaliśmy od naszych sponsorów oraz przyniesionej przez uczniów i nauczycieli odbył się przed aulą od długiej przerwy. Zaprezentowaliśmy produkty ekologiczne: gospodarstwa pana Wójtowicza (chleb i warzywa) i mleczarni w Jasienicy Rosielnej ( ekologiczne mleko, masło i ser),
miody z lokalnych pasiek, wyroby mleczne - domowe: ser biały, mleko kozie, chleb tradycyjny piekarni państwa Franczaków, zdrowe wafle (Wytwórnia Agma) i pieczywo ryżowe (Zielony Koszyk), warzywa ze sklepu D. Znamirowska, słodycze spółdzielni "Roksana".

Uczniowie i nauczyciele nie zawiedli nas, wielu z nich przygotowało i przyniosło posiłki, które wykorzystaliśmy podczas zdrowego poczęstunku. Uczniowie i nauczyciele przynieśli: domowy pieczony chleb, domowe przetwory (dżemy, marmolady, konfitury, soki owocowe, sałatę i ogórki kiszone), owoce i warzywa (jabłka, cebulę, pomidory, szczypior itp.)

Osobny dział stanowiły pieczone domowe ciastka, ciasta oraz granola. Były także przyniesione sałatki i surówki oraz herbata z własnoręcznie zbieranych ziół do picia. Kolejki uczniów ustawiały się w celu skosztowania naszych specjałów.

Menu było dostępne w formie bufetu, przygotowanego na miejscu a uczestnicy mogli sami wybrać ulubioną potrawę lub napój, ale przygotował je osobiście zespół Eco-team. Wszystkie potrawy przygotowano według ścisłych zasad higieny: używano rękawiczek i naczyń jednorazowych, warzywa i owoce były dokładnie myte a składniki wykorzystane do poczęstunku były przechowywane w lodówkach.

Z powyższych działań przygotowany został raport i wysłany do organizatora Fundacji Banku Ochrony Środowiska - z niecierpliwością czekamy na wyniki.

Opiekun uczniów
Dorota Skura
17.07.2014