Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
LiceumOgólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie

INTERNATIONAL CUISINE TASTING LESSON
Promoting the idea of food culture and food sharing

W ostatni czwartek (20.09.2022) klasa III C przygotowała degustację potraw kuchni międzynarodowej. Lekcja odbyła się w ramach realizowanego na lekcjach tematu żywienie i miała na celu promowanie idei wielokulturowości. Na stole degustacyjnym znalazły się potrawy kuchni włoskiej, hiszpańskiej, francuskiej, amerykańskiej i japońskiej. Nie zabrakło też specjalności polskiej kuchni regionalnej, niezawodnego smalcu i ogórka kiszonego.
Na początku odbyła się krótka prezentacja potraw, podczas której uczniowie zapoznali obecnych z tajnikami przygotowywania potraw oraz niezbędnymi składnikami. Po prezentacji zasiedliśmy do wspólnego stołu i rozpoczęła się degustacja potraw. Potrawy wyróżniały się nie tylko smakiem i zapachem, ale również estetykę przygotowania. Z pewnością uzyskały by dobry wynik w konkursach kulinarnych typu Master Chef. Wszyscy chętnie próbowali potraw przygotowanych przez kolegów i zachwycali się smakiem. Stół był na tyle obfity, że klasa postanowiła podzielić się jedzeniem z kolegami z drugiej grupy oraz poczęstować nauczycieli, dyrektora szkoły i pracowników sekretariatu. Każdy był zadowolony i najedzony, a co najważniejsze, nie zmarnował się ani okruszek.
Na zadanie domowe uczniowie napisali krótką relację z lekcji, w której zgodnie przyznali, że chcieliby mieć więcej tego typu lekcji, gdyż w ten sposób mogą się dużo od siebie nauczyć i wspólnie zintegrować. Po raz kolejny potwierdziła się zasada angielskiego powiedzenia: The proof of the pudding is in the eating.

Opiekun grupy Karina Zając
31.10.2022