LiceumOgólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie

Eko Komitet działa także w …nocy!

W drodze do certyfikatu Zielonej Flagi


Członkowie Eko Komitetu realizując zadnie promocji projektu nawiązali współpracę z Muzeum Samorządowym w Strzyżowie dzięki przychylności dyrektor muzeum, pani Moniki Bober. Furtka otworzyła się dla nas przy okazji przygotowania ekspozycji pn. Kuchnia Babuni z okazji IV Nocy Muzeów, nomen omen, 13 maja. Zrobiliśmy przegląd kuchennych zakamarków naszych własnych kochanych Babć w poszukiwaniu przepisów, starych książek kucharskich i naczyń z minionej epoki. Tym to właśnie sposobem „udało” nam się znaleźć kilka naszych własnych eksponatów na wystawę. Jednak głównym celem naszych działań była promocja projektu i przygotowanie odpowiedzialnych potraw (przypominamy promujemy odpowiedzialną konsumpcję żywności) ze starej regionalnej kuchni. Przygotowaniom towarzyszyła dosyć burzliwa dyskusja, której finałem było następujące menu: ciastka z maszynki, wafel z masa gotowaną z mleka i cukru, suszone jabłka, amoniaczki, chleb z miodem i dżemem, szarlotka, chleb wiejski ze smalcem, ogórki kiszone i orzechy. Późne godziny nocne nie odstraszyły członków Eko Komitetu i na stanowisku pracy znalazło się 10 uczniów z klas: 1B, 1C i 2C, którzy w organizacyjnych koszulkach dzielnie dzielili się swoja wiedzą. Zwiedzający wystawę, a było ich ponad 400 osób (otwartą w godz. 21 – 1.00) bardzo chwalili nasze menu i ku naszemu zadowoleniu czytali przygotowane przez nas materiały informacyjne i żywo dyskutowali o skutkach ekologicznych marnowania żywności, produkcji oleju palmowego i braku wody. Nasze stoisko odwiedziły zarówno władze miasta, rodzina Wojciecha Weissa (malarzowi poświecona była główna wystawa) jak i mieszkańcy Strzyżowa i okolic.
Eko Komitet
15.05.2017