Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
LiceumOgólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie

Dni Otwarte Wydziału Biologiczno- Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego

W drodze do certyfikatu Zielonej Flagi


W dniu 8.04.2017r. 13-osobowa grupa uczniów z kl. 2C uczestniczyła w Dniach Otwartych Wydziału Biologiczno- Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Spośród bogatej oferty zaplanowanych zajęć, mieliśmy okazję do wysłuchania ciekawych wykładów, np. „Dieta tęczowa” – dr hab. prof. UR G. Jaworska, „Koń – mój przyjaciel” – dr hab. prof. UR J. Topczewska. Ponadto uczestniczyliśmy w interesujących warsztatach : „Zapylanie roślin – intryga czy konieczność?” – dr hab. prof. UR K. Oklejewicz, „Jajko nie tylko kurze” i „Sposoby na jajko” – dr A. Augustyńska – Preisnar, dr M. Ormian i mgr K. Kosiński.
Zajęcia z profesorem Oklejewiczem stały się dobrą okazją do dyskusji o zmianach różnorodności ekosystemowych i gatunkowych roślin w związku z obserwowanym od lat obniżaniem się poziomu wód gruntowych powodowanym wzrastającą antropopresją. Zagadnienia z  tego obszaru tematycznego są nam szczególnie bliskie, ponieważ nasza szkoła bierze udział w programie Eco-Schools. Staramy się o zdobycie prestiżowego międzynarodowego certyfikatu „Zielona Flaga” i w związku z tym, zajmujemy się działalnością ekologiczną dotyczącą obszaru tematycznego „Woda” oraz realizujemy projekt „Jedzmy odpowiedzialnie”, promując szeroko pojętą odpowiedzialną konsumpcję.
Czas w pracowni botaniki szybko minął, ale to nie koniec naszej przygody z ekologią -
umówiliśmy się z profesorem na zajęcia terenowe w czerwcu, aby jeszcze dokładniej zgłębić problem.
Imprezie towarzyszyły także liczne wystawy, pokazy i konkursy. Swoją działalność prezentowały też Koła Naukowe działające na Wydziale. Były też cieszące się dużym zainteresowaniem stoiska oferujące produkty regionalne i ekologiczne. Korzystając z tej okazji, mając świężo w pamięci wykład „Dieta tęczowa”, zrobiliśmy zakupy, uwzględniając znaczenie sezonowości i lokalnych produktów w naszej diecie.
     Ponadto wydarzenie uświetnił występ akrobatyczny Delfiny i Bartka – studentów UR, zwycięzców V edycji programu „Mam talent”.
Być może to wydarzenie stanie się impulsem w wyborze naszej przyszłej ścieżki kształcenia.

Eko-komitet
K. Ossowska
24.04.2017